Vuonna 2006 Suomen koripallon maajoukkue sijoittui Euroopan vertailussa sijalle 33. Kun pikakelataan vuoteen 2015, on Suomen koripallojoukkue noussut kahdeksannelle sijalle. Nousu on ollut huikeaa, muttei kuitenkaan sattuman kauppaa. Viimeisten kymmenen vuoden aikana on ehtinyt paljon ja koripallosta on yhtäkkiä tullut yksi maamme seuratuimmista urheilulajeista jääkiekon ja jalkapallon rinnalla.

Koripallo näkyy huomattavasti enemmän myös mediassa, sillä koripallojoukkueen otteluille ja pelaajien kuulumisille on annettu palstatilaa ja televisioaikaa monin verroin enemän verrattuna aiempaan. Nyt jopa taksikuskit nostavat koripallon puheenaiheeksi toisin kuin vielä kymmenen vuotta sitten, joten sekin kertoo jo paljon siitä, millaiseen arvostukseen koripallo on hiljalleen noussut!

Kauaskatseista suunnittelua ja sijoittamista tulevaisuuteen

Yksi selittävä tekijä suuressa muutoksessa oli koripalloilun selkeyttäminen lajina Suomessa. Luotiin selkeä rakenne eri ikäluokkien treenamiseen ja tavoitteeksi asetettiin koulia viidestä suomalaisesta koripalloilijasta Euroliigan tasoisia pelaajia. Myös valmentajien koulutukseen on panostettu valtavasti viime vuosina korkean valmennustason takaamiseksi. Pitkän tähtäimen sijoittaminen ei tuota välittömästi tuloksia, mutta jo muutamassa vuodessa kärsivällisyys ja kauaskatseisuus alkavat kantaa hedelmää, ja sen ovat oivaltaneet myös koripallovaikuttajat Suomessa. Suomessa koripalloon aiotaan sijoittaa jatkossakin, sillä tulokset tähän asti ovat olleet erinomaisia.

Suomen maajoukkue villinä korttina mukaan koripallon MM-kisoihin

Suomessa on aina pelattu koripalloa, mutta se ei ole ollut suuren yleisön suosiossa samaan tapaan kuin vaikkapa jääkiekko. 70- ja 80-luvuilla maajoukkue osallistui EM-ksoihin ja pärjäsi kansainvälisellä tasolla kehnonlaisesti, mutta 90-luvulla tilanteessa nähtiin pientä kohenemista. Euroopanmestaruuskisoissa vuonna 2013 suomalaisjoukkue jäi harmikseen alkulohkonsa toiseksi häviten Italialle, mutta sen taakse jäivät sijoituksissa muun muassa Turkki, Venäjä, Ruotsi ja Kreikka. Suomen tie päättyi kyseisenä vuonna Sloveniaa vastaan pelattuun otteluun, jolloin se karsiutui juuri ennen pudotuspelejä. Tilanne jäi harmittamaan, sillä joukkue otteluissaan pärjäsi odotettua paremmin ja vaikutti olevan hyvässä iskussa.

Varsinaisena käännekohtana suomalaisessa koripallossa voidaan pitää vuotta 2014, jolloin suomalaiset koripalloilijat tai ylipäätään minkään palloilulajin edustajat pääsivät ensimmäistä kertaa näyttämään kyntensä koripallon MM-kisoissa. Mikään läpihuutojuttu se ei ollut, vaan mukaan pääsemisessä myös onnella oli näppinsä pelissä. Suomen maajoukkue valittiin mukaan villinä korttina, joka aiheutti tuolloin suurta kummastusta ja myös kritiikkiä. Päätös oli kuitenkin merkittävässä, sillä se loi pohjan sille menestykselle, mitä vuoden 2014 jälkeen on Suomen nimissä taottu koripallo-otteluissa.

Valmentaja valaa pelaajiin uskoa

Maajoukkue nykyisellään on todella kovassa iskussa. Jotkut ovat sitä mieltä, että Susijengin valmentajalla on ollut todella iso rooli joukkueen tsemppaamisessa ja itsevarmuuden kasvattamisessa. Samoihin aikoihin kun koripallomaajoukkueen puikkoihin pantiin valmentajaksi Henrik Dettman, Suomen maajoukkue alkoi vähitellen saavuttaa menestystä. Ottelu ottelulta sen toiminta alkoi kiinnostaa yhä suurempaa katsojajoukkoa ja yhtäkkiä joukkueen menestys olikin kaikkien huulilla. Maajoukkue ristittiin lempinimellä Susijengi, joka kuvastaa pohjoista periksiantamatonta sisua kentällä ja lauman yhteenkuuluvuutta, saumatonta yhteistyötä sekä positiivista ja energistä asennetta. Susijengi tunnetaan sinivalkoisesta peliasustaan, joiden paidasta löytyy siniset raidat kyljistä. Monella yleisössä nousevat kylmät väreet pintaan kun Susijengi saapuu pelikentälle Daruden Sandstormin tahdittamana.

Kun joukkueen valmentajalta kysytään mielipidettä sille, mikä on koripalloilijoiden yllättävän menestyksen takana, toistuu sama vastaus kerta toisensa jälkeen. Susijengin valmentaja Dettman itse nimittäin hehkuttaa suomalaisen koripallon huikeaa kasvutarinaa ja toteaa tulevaisuuden näyttävän erittäin lupaavalta. Maajoukkueen menestys kansainvälisellä tasolla on innostanut lapsia ja nuoria koripallon pariin, joka tietää sitä, että tulevaisuudessakin kentillä kiitää loistavia pelaajalahjakkuuksia. Omaa rooliaan valmentajana ja vaikutustaan koripallojoukkueen menestykseen Dettman kuitenkin toppuuttelee ja toteaa menestyksen kumpuavan pelaajista itsestään.