Usein monelle ensikosketus koripalloon tapahtuu koulussa liikuntatunneilla. Koripalloa on pelattu Suomen kouluissa jo vuosikymmenten ajan, mutta viime vuosina se on ollut aivan erityisesti oppilaiden suosiossa. Koripallo onkin mainio liikuntamuoto, joka soveltuu pelattavaksi mihin aikaan vuodesta tahansa. Kesäisin koulun pihoilla näkee usein koripallokentillä palloa pompottelevia koululaisia, kun taas viileämmän sään iskiessä ottelut siirretään sisätiloihin. Monen koulun liikuntasaleista löytyy koripallossa tarvittavat lattiateipit, jotka kertovat maaliviivojen paikat. Joissain kouluissa ei omaa liikuntasalia välttämättä ole lainkaan, jolloin koripallopelit siirretään esimerkiksi lähistöllä sijaitsevan urheilukeskuksen tiloihin.

Koripalloa voi pelata yksin tai joukkueessa

Mikäli koripallo innostaa myös koulun ulkopuolella, voi siitä tehdä itselleen harrastuksen. Yksi koripalloharrastuksen hienoimmista piirteistä on se, ettei siihen tarvitse upottaa ylettömiä määriä rahaa. Koripallossa ei vaadita kovinkaan kummoisia varusteita itse koripallon, kentän sekä asianmukaisen vaatetuksen lisäksi, joka varmasti selittää suurelta osin sen suosiota joka puolella maailmaa varallisuustasoon katsomatta. Koripallon pelaamiseen ei välttämättä vaadita edes koripallojoukkueeseen tai -kerhoon liittymistä, vaan palloa voi pompotella yleisillä koripallokentillä kavereiden kanssa. Ainoat pelissä tarvittavat välineet ovat mukavat pelitossut sekä tietenkin koripallo. Toisinaan palloakaan ei tarvitse, jos kentällä pelaavien pelaajien joukkoon rohkenee liittyä pelaamaan.

Koripalloa pelataan useimmiten kuitenkin seuroissa, joissa järjestetään säännöllisiä treenejä tietyissä ryhmissä. Suurimmassa osassa suomalaisia kaupunkeja on vähintään yksi koripalloseura ja joissain jopa useampia. Seuroista löytyy eri ryhmiä eri tasoisille ja ikäisille pelaajille. Koripalloharrastuksen parissa tapaakin todella paljon uusia ihmisiä ja siinä ohessa todennäköisesti tulee solmineeksi myös ystävyyssuhteita. Koripallo onkin varsin sosiaalinen harrastus, vaikka siinä on myös mahdollista pelata ja treenata itsekseenkin.

Koripalloa voi kokeilla seuran harjoituksissa

Jos pohtii sitä, onko koripalloharrastus juuri itselle sopiva, kannattaa sille ainakin antaa mahdollisuus. Monet koripalloseurat tarjoavat ilmaisia kokeilutunteja lajin parissa, joiden tarkoituksena on selvittää pelaajalle itselleen, josko koripalloa voisi kuvitella pelaavansa säännöllisesti vapaa-ajallaan. Yksi vaihtoehto on myös käydä pelkästään seuraamassa jonkun joukkueen harjoituksia, sillä pelin perusteella pystyy päättelemään, josko oma taso ja motivaatio yltäisivät samankaltaiselle tasolle. Seuraan liittymistä ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä peleissä on tarkoituskin oppia nimenomaan pelaamisen kautta!

Koripallo on huipputehokas treenaamisen muoto

Koripallo on harrastuksena yksi tehokkaimmista treenimuodoista ja se kuuluu kaloriankulutuksen osalta samaan kategoriaan kuin esimerkiksi lenkkeily, uiminen tai tennis. Tieto ei sinänsä hämmästytä, sillä koripallossa ollaan jatkuvassa liikkeessä joko hyppäämässä, juoksemassa tai johonkin suuntaan sipsuttelemassa. Toisin kuin esimerkiksi jalkapallossa, tenniksessä tai jääkiekossa, joissa peli keskeytyy melko usein ja tarjoaa pelaajille hetken hengähdystauon, ei koripallossa taukoja tule vastaan aivan yhtä tiheään tahtiin.

Koripalloharrastus vahvistaa tukilihaksia, jalkoja, reisiä, pakaroita ja koko ylävartaloa. Erityisesti joukkuepelin aikana pelaajilta edellytetään valtavaa energiamäärää ja kestävyyttä. Viime aikoina moni on havahtunut siihen, että kuntosalilta tutut treenit on pitkälti mahdollista vetää myös koripalloa pelaamalla, joka on monin verroin hauskempaa ja mielenkiintoisempaa. Kuka muka haluaisi viettää useita tunteja viikossa salilla juoksumatolla ravaten tai kuntopyörää polkien, kun vaihtoehtona on harrastus, jonka parissa kehittyvät niin keho, mieli kuin sosiaalinen elämäkin? Mikäli kunnossa pysyminen ja terveyttä edistävä liikunta kiinnostavat, on koripallo siinä tapauksessa mitä mainioin harrastus.

Päättipä lopulta sitten aloittaa koripalloharrastuksen tai ei, on koripallon pelaaminen kuitenkin jatkuvasti yleistymässä. Koripallon aloittamisen kynnys on niin matala, että aloittajia on joka vuosi yhä suurempi määrä. Lisäksi koripallo on monelle edes jollain tasolla tuttu laji esimerkiksi koulun liikuntatunneilta, jolloin jännitys uuden lajin opettelemisesta ei tunnu niin suurelta.