Kaikki koripalloa seuraavat ovat kuulleet lyhennöksen NBA. Kyseessä on tietenkin National Basketball Association, joka on Pohjois-Amerikassa toimiva miesten ammattitason koripalloliiga. NBA koostuu kolmestakymmenestä koripallojoukkueesta, joista yksi sijaitsee Kanadan puolella. Liigaa pidetään yleisesti koko maailman kovatasoisimpana miesten koripalloliigana, jonne kaikki koripalloa ammattikseen pelaamaan haaveilevat toivovat jonain päivän päätyvänsä. NBA tarjoaa koripalloilijalle parhaat edellytykset urallaan etenemiseen ja kehittymiseen, eikä asiaa tuskin huononna sekään puoli, että NBA:ssa pelaavat koripalloilijat ovat eräitä maailman parhaiten palkattuja urheilijoita.

NBA:n historia pähkinänkuoressa

Yhdestätoista joukkueeta koostuva NBA-liiga perustettiin New Yorkissa vuonna 1946 toimien alussa Amerikan koripalloliiton nimikkeellä. Nimi muutettiin muutamaa vuotta myöhemmin NBA:ksi kun se yhdistyi NBL:n kanssa. Liiga jatkoi tasaista kasvuaan ja siihen liittyi joukkueita eri puolilta Pohjois-Amerikkaa, mutta suuren yleisön suosioon se ei noussut vielä moneen vuosikymmeneen. Vasta kun muuan David Stern astui liigan johtoon 80-luvun puolivälissä, alkoi hän luotsata NBA:ta globaalimpaan suuntaan ja laajentamaan sen toimintaa rajusti. Sternin toimien myötä NBA:sta tuli kansainvälisesti todella arvostettu liiga, jonka pelaajien edesottamuksia alettiin seurata tarkasti.

Ensimmäinen NBA:n todellinen kansainvälinen supertähti oli Michael Jordan, joka astui liigaan vuonna 1984 Chicago Bullsin pelipaidassa. Miehen karisma ja upea pelaaminen kentällä herättivät kiinnostusta koripalloliigaa kohtaan entisestään ja yhä useampi kaupunki Yhdysvalloissa ryhtyi ajamaan omia joukkueitaan liigaan. NBA:n kirkkaimmat tähdet tuolta ajalta muistetaan erityisesti vuoden 1992 olympialaisten Dream Teamistä, jossa pelasivat kaikki aikansa huippunimet Michael Jordanista Johnsoniin, Birdiin, Robinsoniin, Pippeniin, Barkleyhin ja Ewingiin. Moni koripallofani muistelee edelleen lämmöllä Dream Teamin edesottamuksia, sillä vain harvoin päästään koripallossa tai missään muussakaan urheilulajissa näkemään yhtä upeaa ja saumatonta yhteistyötä kuin tuolloin nähtiin.

Vuonna 1995 NBA laajensi toimintaansa Kanadan puolelle, jolloin liigaan saapuivat Toronto Raptors sekä Vancouver Grizzlies. Näistä jälkimmäinen siirsi toimintansa sittemmin Yhdysvaltain puolelle, joten tätä nykyä ainoa kanadalaisjoukkue NBA:ssa on Toronto Raptors. Vaikka NBA yhdistetään yleensä vain miesten ammattilaiskoripalloon, aloitettiin vuonna 1996 myös NBA:n naisten koripalloliiga, joka tunnetaan paremmin nimellä WNBA.

1990- ja 2000-luvuilla NBA:ssa ollaan nähty useita poikkeustilanteita kuten työsulkuja, joiden aikana otteluita ei ole lainkaan pelattu. Viime vuodet NBA on kuitenkin saanut järjestettyä kaudet suunnitelmien mukaisesti ja koripallo elää ja voi hyvin.

NBA:ssa pelaavat joukkueet

Vuoden 1946 joukkueista NBA:ssa pelaa tätä nykyä samassa kotikaupungissa vain kaksi alkuperäistä joukkuetta, joita ovat New York Knicks sekä Boston Celtics, mutta myös sittemmin kotikaupunkiaan vaihtanut Golden State Warriers on yksi NBA:n alkuperäisistä joukkueista. Muita pitkään liigaan kuuluneita koripallojoukkueita ovat Sacramento Kingsin, Detroit Pistonsin, Atlanta Hawksin sekä Los Angeles Lakersin ohella Philadelphia 76ers. Kaiken kaikkiaan NBA-liigaan kuuluu tätä nykyä 30 joukkuetta, joista viimeisimpänä mukaan ovat tulleet kanadalaisjoukkueet sekä Charlotte Bobcats. Joukkueiden listoja katsellessa on huomioitava, että monet joukkueet ovat vuosien varrella muuttaneet nimiään ja toisinaan myös kotikaupunkejaan. On myös koripallojoukkueita, jotka eivät enää syystä tai toisesta kuulu NBA:han, kuten Indianapolis Jets, Washington Capitols, Baltimore Bullets sekä Pittsburg Ironmen.

NBA:n palkinnot

NBA tunnetaan monista palkinnoistaan, joita se jakaa kauden päätyttyä erinäisistä saavutuksista. Luonnollisesti Larry O’Brien -pokaalin itselleen voittaa NBA:n mestariksi nouseva joukkue, mutta lisäksi palkitaan tähdistöottelun sekä koko liigan arvokkaimmat pelaajat, vuoden valmentaja, kauden paras puolustuspelaaja sekä joukkueenjohtaja, vuoden tulokas sekä erityisen jaloa urheiluhenkeä osoittanut koripalloilija. Monelle koripalloilijalle jo yksinomaan mahdollisuus päästä pelaamaan maailman kovatasoisimmassa koripalloliigassa on jo palkinto itsessään.