Koripallo on mielenkiintoinen laji, vaikkei se ehkä olekaan Suomessa saavuttanut aivan jääkiekon ja jalkapallon veroista suosikkiasemaa. Kuinka sitten koripallo aikoinaan saapui Suomeen? Kerromme tällä sivulla muutamia mielenkiintoisia seikkoja maamme koripallon historiasta.

Koripallon historia alkoi maassamme 1900-luvun alussa

Koripallo saapui Suomeen jo 1900-luvun alkupuolella. Sen pelaaminen keskittyi pitkään Helsingin ja muun pääkaupunkiseudun alueelle ja oikeastaan vasta 40-luvun jälkeen laji alkoi levitä kunnolla pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. 60-lukua pidetään yleisesti suomalaisen koripallon menestyksen aikakautena, koska tuolloin maamme koripallomaajoukkue raivasi tiensä karsinnoissa kesäolympialaisiin. Suomalainen koripallomaajoukkue on onnistunut tässä vain kerran, joten kyseessä oli historiallinen saavutus.

70-luvulle tultaessa maamme koripallon taso koki valitettavasti kolahduksen siitäkin huolimatta, että kaudella 1972-73 seurat saivat palkata SM-sarjassa pelattavia pelejä varten ulkomaalaisvahvistuksia. Onkin mielenkiintoista pohtia, mitä tuolloin oikein tapahtui; mistä syystä kesäolympialaisiin tiensä raivanneen joukkueen voittokulku katkesi niin yhtäkkiä, vaikka Suomessa nähtiinkin muun muassa yhdysvaltalaisia pelaajia vahvistamassa suomalaisten rivejä?

Pudotuspelit tulivat käyttöön tätä seuraavalla kaudella NBA:n mallia seuraten. Tapion Honka oli eräs Suomen menestyneimmistä koripalloseuroista 60- ja 70-lukujen vaihteessa. Myös Playboys ja Turun NMKY menestyivät melko hyvin kotimaan kentillä.

1977 Suomi osallistui koripallon EM-kisoihin, joihin se ei ollut päässyt sitä ennen kymmeneen vuoteen. Menestystä kisoista ei kuitenkaan tullut eikä uutta tilaisuutta tullut seuraavien 18 vuoden aikana. Myös 80-lukua pidetään suomalaisen koripallon saralla vaatimattomana jaksona. 90-luvulla suomalaisen koripallon voidaan sanoa palanneen takaisin Euroopan kärjen tuntumaan.

Suomen historian ainoat koripalloilun EM-kisat

Koripalloilun EM-kisat on järjestetty Suomessa ainoastaan yhden kerran, 1967. Tuolloin Suomen joukkue saavutti kisoissa kuudennen sijan. Viimeksi Suomi on osallistunut EM-kisoihin miesten sarjassa 2011. Vaikka Suomi ei olekaan aivan koripallon kärkimaita, löytyy meiltäkin kuuluisia koripalloilijoita, kuten Kari Liimo, Hanno Möttölä sekä Kalevi Sarkalahti. Kaikki edellä mainitut suomalaiset pelaajat ovat saaneet varauksen NBA:han. Myös Petteri Koponen sekä Timo Saarelainen on varattu kyseiseen sarjaan.

Raittiusyhdistyksellä on merkittävä asema koripallon juurtumisessa maahamme

On aika mielenkiintoista, että raittiusyhdistyksellä oli merkittävä asema koripallon juurtumisessa maahamme; erään raittiusyhdistyksen jäsenet nimittäin pelasivat Helsingissä peliä, joka muistutti koripalloa. Tuolloin pelissä käytettiin umpikoria, minkä vuoksi pallo jouduttiin poistamaan korin saamisen jälkeen korista joko riu’un tai kepin avulla. Myös Kotka oli koripallon esiasteen pioneerikaupunkeja. Maamme urheiluliitto kävi Neuvostoliiton puolella 1922 hakemassa peliin lisäinspiraatiota, koska naapurissamme peli oli saanut suurempaa suosiota kuin kotimaassamme. Hallipula hidasti koripallon suosion nousua Suomessa.

2000-luvun kehitys

2000-luvun alkupuolella korkeimpien tasojen helsinkiläisseurojen määrässä on nähty selkeää laskua, mikä on sinänsä sääli, onhan koripallo upea laji. Osa seuroista kärsi esimerkiksi taloudellisista vaikeuksista ja tällaisten vaikeuksien edessä jopa suomalaisten lähes kansallislajin asemaan noussut mäkihyppy on joutunut taipumaan, joten ei olekaan ihme, että myös suomalaisella koripallolla on ollut suuria vaikeuksia selviytyä taloudellisten realiteettien ikeessä. Joissakin joukkueissa kärsittiin myös loukkaantumissumista, mikä teki tilanteesta entistäkin haastavamman.

Myös erilaiset sääntöuudistukset ovat leimanneet 2000-luvun alkua. Esimerkiksi ulkomaalaisrajoitukset on nyt poistettu sarjasta. Kuitenkin ulkomaalaisten pelaajien määrää rajoitetaan nykyisinkin seurojen omalla herrasmiessopimuksella.

Kirkkaimpia suomalaisia tähtiä 2000-luvun alussa on ollut kiistämättä Hannu Möttölä, joka sai varauksen NBA:han. Taru Tuukkanen on ollut toinen ilahduttava yllättäjä suomalaisessa koripallomaailmassa saaden WNBA-varauksen. Henrik Dettmann pääsi valmentamaan saksalaista koripallomaajoukkuetta jo vuonna 1997 ja vuonna 2001 hänen valmennusurakkansa tuotti tulosta joukkueen voitettua MM-pronssia. Petteri Koponen ilahdutti suomalaista koripallomaailmaa saamalla NBA-varauksen ensimmäisellä kierroksella. 2010-luvulla Suomi on jälleen palannut arvokisoihin ja nähtäväksi jääkin, mihin sen kehityskulku tällä kertaa yltää.