Koripallo on joukkue peli, jossa kaksi viiden hengen joukkuetta pelaa toisiaan vastaan, yrittäen saada koripallon koriin. Joukkueeseen voi kuulua jopa 12 pelaajaa, mutta kentällä saa olla vain 5 kerrallaan. Pelissä on yhteensä kaksi koria kolmen metrin korkeudessa, ja molemmille joukkueille merkitään oma korinsa, jota tulee puolustaa. Pisteitä saadaan heittämällä pallo vastustajan koriin. Peli järjestetään suorakulmion mallisella kentällä, joka on jaettu kahteen osaan leveyssuunnassa. Mikäli hyökkäävä joukkue aloittaa keskiviivan takaa, tällä joukkueella on 10 sekuntia aikaa saada pallo keskilinjan toiselle puolelle, tai vastajoukkue saa pallon. Kun hyökkäävä joukkue on saanut pallon yli keskiviivan, sitä ei voida kuljettaa enää takaisin linjan taakse, tai puolustava joukkue saa pallon. Palloa voidaan liikuttaa alueella joko heittämällä, tai kuljettamalla. Sitä joukkuetta, jolla pallo on kyseisellä hetkellä, kutsutaan hyökkääväksi joukkueeksi ja joukkue ilman palloa on puolustava joukkue. Puolustava joukkue yrittää varastaa pallon, estää heittoja ja kuljetuksia, sekä estää korien tekemistä.

Kun joukkue tekee korin, tästä saadaan kaksi pistettä ja pallo annetaan puolustavalle joukkueelle. Mikäli kori tehdään tietyn etäisyyden takaa, voidaan korista saada jopa kolme pistettä. Vapaaheitoista saadaan yksi piste ja näitä annetaan joukkueille sen mukaan, mitä toinen joukkue on tehnyt virheitä. Mikäli puolustava joukkue tekee virheen heittäjää kohtaan, saa hyökkäävä joukkue kaksi tai kolme vapaaheittoa, riippuen heittäjän sijainnista. Jos tämä sijaitsi kolmen pisteen linjan ulkopuolella, tälle annetaan kolme heittoa. Muista rikkeistä ei saada heti vapaaheittoja, vaan nämä annetaan vasta kun tietty määrä virheitä on tehty tietyssä peliajassa. Kun tämä virhemäärä täyttyy, pelaaja jota vastaan rikkeet tehtiin saa 1 – 1 mahdollisuuden. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli ensimmäinen heitto onnistuu, tämä saa myös toisen heiton. Mikäli ensimmäinen heitto epäonnistuu, pallo on takaisin pelissä ja peli jatkuu suoraan.

Jokainen peli jaetaan osioihin ja kaikissa tasoissa on kaksi peliaikaa. Peliaikojen piruus riippuu siitä, millä tasolla pelataan ja ne voivat vaihdella jopa kuudesta minuutista 20 minuuttiin. Näiden välissä on tauko, joka kestää useita minuutteja ja jos tulos on tasan peliajan loputtua alkaa yliaika, joka kestää siihen asti, kunnes voittaja on selvinnyt.

Ensimmäisen erän aikana joukkueille määritetään korit ja salin puolet. Puoliajalla joukkueet vaihtavat puolia ja peli alkaa kun yksi pelaaja molemmista joukkueista on keskellä kenttää. Pelin tuomari heittää pallon ilmaan pelaajien välillä ja se pelaaja, joka saa kätensä palloon ensin, heittää tämän toiselle joukkueensa pelaajalle. Sen lisäksi että pallo voidaan varastaa vastapuolelta, voidaan se saada omalle joukkueelle myös muilla tavoilla, kuten silloin, jos vastapuoli tekee virheen tai rikkeen.

Pelipaikat

  • Pelintekijä

Pelintekijä on se pelaaja, joka tuo pallon usein puolustuspäästä hyökkäyspäähän. Tämän tehtäviin kuuluu myös hyökkäyskuvioiden kertominen joukkueelle ja pelinrakentaminen. Pelaajan tärkeimpiin ominaisuuksiin kuuluu nopeus.

  • Heittävä takamies

Tämän pelaajan tehtävänä on saada aikaan koreja. Pelipaikoilla olevat pelaajat harvoin kuljettavat palloa hyökkäyspäähän ja tämä jääkin takamiehen tehtäväksi. Tällä pelaajalla tärkeimpiä ominaisuuksia on myöskin nopeus.

  • Pieni laitahyökkääjä

Pieni laitahyökkääjä on samantyyppinen pelaaja kuin heittävä takamies ja tältä tarvitaan erittäin paljon ponnistusvoimaa, jotta levypallo onnistuu.

  • Iso laitahyökkääjä

Ison laitahyökkääjän tehtävänä on helpottaa sentterin peliä ja ottaa levypalloja. Tämä pelaaja pysyttelee lähellä koria, sekä puolustus, että hyökkäys tilanteessa.

  • Sentteri

Sentteri on usein helppo huomata, sillä tämä on joukkueen pisin pelaaja. Tehtäviin kuuluu pisteiden tekeminen, vastustajan heittojen torjunta ja levypallopeli. Pisteet tehdään usein esimerkiksi peruuttamalla koria kohti, kun pelipaikan pelaajilla on huono heitto.