NBA:n kaikkien aikojen pisimpiä koripallonpelaajia ovat olleet romanialainen Gheorghe Muresan sekä Sudanilainen Manute Bol, joilla on kummallakin pituutta huikeat 2.31 metriä. Seuraavaksi pisimpänä listalla ovat amerikkalainen Shawn Bradley sekä kiinalainen Yao Ming, joiden molempien pituudeksi on merkitty 2.29 metriä, joka sekin herättää varmasti kadulla huomiota vieläkin enemmän kuin koripallokentällä.

Suomen Lauri Markkanenkaan ei ole mikään lyhyt pelaaja, sillä nuorella koripallolupauksella on mittaa 2.13 metriä, jolla kelpaa donkata. Koripalloa ammattilaistasolla pelaavista suurin osa on keskimääräistä pidempiä ihmisiä, mutta mistä tämä johtuu? Kysymys siitä, miksi koripalloilijat ovat useimmiten todella pitkiä, on mielenkiintoinen pohdinnan aihe. Koripalloihin liitetään usein stereotypiana pituus, mutta ihan tuulesta temmattua se ei olekaan, sillä koripallon parista löytyy selkeästi keskimääräistä pidempiä ihmisiä.

Pituudesta on koripallossa aidosti hyötyä

Tuleeko koripalloilijoista pitkiä siksi, että he pelaavat koripalloa, vai hakeutuvatko pitkät ihmiset koripallon pariin? Todennäköisesti jälkimmäisessä kysymyksessä on hieman enemmän perää. Lapsena pituudella ei niinkään ole väliä koripalloa pelattaessa, mutta useimmiten muita pidemmät pelaajat alkavat erottua eduillaan joukosta kasvupyrähdyksen jälkeen. Se ei tarkoita sitä, etteivätkö lyhyet tai keskipituiset pelaajat voisi pärjätä pelikentällä, mutta pituudesta on ehdottomasti omat hyötynsä. Monet valmentajat toteavat, ettei pitkäksi kasvamista voi kellekään opettaa, mutta pitkälle pelaajalle voi opettaa, kuinka pituutta voi käyttää hyödykseen koripallossa. Kaiken järjen mukaan asia onkin niin, että koripallon pariin jäävät useimmiten hieman pidemmät pelaajat, joille pituudesta on selkeästi etua kentällä esimerkiksi koreja tehdessä ja palloa heittäessä sekä kiinniottaessa.

Mitä lähempänä pelaaja on koria, sitä tarkemmin hän pystyy pallon koria kohti heittämään ja sitä vähemmän voimaa hän tarvitsee koripallon ohjaamiseen oikeaan pisteeseen. Omaa kenttäpuoliskoa puolustaessa pitkiä hyökkääjiä vastaan on myös puolustajan pituudesta, sillä lyhyen pelaajan kohdalla pallo saattaa jäädä ulottumattomiin. Usein koripallossa pisimmille pelaajille lankeaa sentterin rooli, sillä keskellä pelaavan täytyy pelata sekä hyökkäys-, että puolustuspeliä.

Toki pituudesta saattaa olla joissain tilanteissa hieman haittaakin, sillä pituudesta tulevaa hyötyä saattaa hieman haitata mahdollinen liikkumisen hidastuminen. Lyhyet pelaajat ovat usein kevyempiä ja ketterämpiä, jonka ansiosta he liikkuvat kentällä salaman lailla. Pitkillä pelaajilla on usein pitkät raajat, eikä liikkuminen välttämättä ole aivan yhtä ketterää.

Voiko koripalloa pelaamalla tulla pidemmäksi?

Mitään todisteita ei varsinaisesti ole olemassa sen suhteen, että jonkun tietyn urheilulajin parissa harjoitteleminen todella lisäisi senttejä pituuteen. Toisaalta ei ole myöskään todistettu, että urheileminen lyhentäisi ihmistä tai pysäyttäisi pituuskasvua. Harjoittelun myötä elimistö tuottaa kyllä kasvuhormoneja, mutta ne eivät kasvata mitään muuta osaa kehossa kuin niitä lihaksia, joita on treenattu. Jotkut ovat tosin vakuuttuneita siitä, että riittävä määrä harjoittelua ja tasapainoinen dieetti yhdessä tuottavat kasvuhormonia, joka ohjautuu elimistössä pituuden lisääntymiseen koripalloa harrastaessa, sillä treeneissä pelaaja juoksee, hyppää, donkkaa ja pompottelee palloa. Lisäksi koripallotreeneissä venytellään ja tehdään jatkuvasti tiettyjen liikesarjojen toistoja, jotka muokkaavat kroppaa.

Oikeanlainen ravinto ja riittävä uni saattavat auttaa asiaa

Mitä vinkkejä voitaisiin siis antaa lapsille ja nuorille, jotka unelmoivat aikuisena riittävästä pituudesta ja ammattilaiskoripalloilijan urasta? Loppujen lopuksi on melko lailla tuurikauppaa, miten pitkäksi ihminen päätyy. Pituuden määrittelevät ennen kaikkea geenit sekä ravinto. Ohjeistuksena voidaankin antaa se, että mikäli ruokaa ei syö tarpeeksi, ei myöskään kasva yhtä paljon. Kun ravinnostaan pitää huolen, saattaa geeniperimää onnistua uhmaamaan ainakin jossain määrin. Myös uni vaikuttaa kasvun määrään ja nopeuteen lapsuudessa ja nuoruudessa, joten nukkuminen todella kannattaa. Joskus täytyy kuitenkin muistaa käydä koripallotreeneissäkin, mikäli haluaa aidosti nousta koripalloilun huipulle.